Het leven van Gustav Vigeland

Gustav Vigeland werd op 11 april 1869 geboren in het Noorse dorpje Mandal. Later groeide hij uit tot de bekendste beeldhouwer van Noorwegen en kreeg zijn eigen park en museum.
 

Opleiding en debuut

Vigeland volgde een opleiding tot houtsnijder, iets wat zijn grootvader ook was. Ondanks zijn opleiding tot houtsnijder, was het zijn droom om beeldhouwer te worden. Hier had zijn familie alleen geen geld voor. Van beeldhouwer Brynjulf Bergslien kreeg hij de kans om zich te ontwikkelen als beeldhouwer. Op 20-jarige leeftijd maakte hij in 1889 zijn debuut op een tentoonstelling. In de jaren erna wist hij zich op de kaart te zetten als de meest veelbelovende beeldhouwer van Noorwegen.

In de beginjaren van de 20ste eeuw maakte hij meerdere veelgeprezen portretten en monumenten. Zijn definitieve doorbraak was met het Abel-monument in het paleispark in Oslo.
 

ReizenReizen

 

Eigen park en museum

De Noorse beeldhouwer nam in 1923 intrek in zijn woning en atelier bij het Frognerpark. In het park werd het Vigelandpark aangelegd, een grote openluchttentoonstelling. Twintig jaar lang heeft Gustav Vigeland aan het park gewerkt, wat hij ook zelf ontworpen heeft. Hij heeft niet meer het volledige park mee kunnen maken. Hij overleed in 1943, jaren na zijn dood zijn er nog een groot aantal beelden in het park geplaatst.

Zijn woning en atelier zijn omgebouwd tot het Vigeland Museum, wat ook altijd de bedoeling en afspraak is geweest. In het museum zijn een groot aantal werken van de Noorse beeldhouwer te zien.
 

Beelden van Gustav Vigeland op andere plekken

De meeste werken van Gustav Vigeland zijn te zien in Oslo. Er staan ruim 200 beelden in het Vigelandpark en nog ruim 1600 beelden in het Vigeland Museum. In het museum zijn tevens duizenden tekeningen en honderden houtwerken te zien.

Andere werken van de beeldhouwer in Oslo zijn Abel-monument, Camilla Collett en Rikard Nordraak. In Noorwegen kom je zijn werk ook tegen in onder andere Bergen, Mandal en Kristiansand. Tevens heeft Vigeland meegewerkt aan de restauratie van de Nidaros-kathedraal in Trondheim, waar hij onder andere sculpturen voor heeft gemaakt.

Beelden van Gustav Vigeland zijn ook te vinden in Zweden en zelfs in Japan. In Stockholm staan beelden 8 beelden in The Thiel Gallery (Thielska Galleriet in het Zweeds), wat hiermee de grootste Vigeland-collectie is buiten Noorwegen. In Japan staan er meerdere door Gustav Vigeland gemaakte beelden in het Sapporo Art Park.
 
Koffers & meer - Kofferskoopjes.nl